Vreemde diëten

Waarschijnlijk heb je er wel iets over gehoord; het is populair om een dieet te volgen waarbij je tweemaal per dag voor drie weken lang een glas klei drinkt. We weten allemaal dat natuurlijke producten goed voor je zijn, maar gaan we daar niet een beetje te ver mee?

Door de jaren heen is ons eten bereikbaarder, toegankelijker en sneller geworden. Hierbij wordt niet per se gelet op de voedingswaarden. Gevolg: ons eten bevat steeds meer calorieën en overgewicht komt steeds vaker voor. Diëten is daarom ook één van de populairste gespreksonderwerpen tijdens menig verjaardagsfeestje of restaurantbezoek.

Mensen zonder enige échte kennis van voeding roepen zich uit tot gezondheidsgoeroe’s en het overgrote deel van afslankend Nederland holt er als een kip zonder kop achteraan. 24 meal zet enkele van de meest opmerkelijke diëten van de laatste 100 jaar voor je op een rijtje, inclusief uitleg over de gevaren hiervan:

1. Het rookdieet. Roken was in 1925 doodnormaal. Waar nu verontrustende teksten op pakjes worden gedrukt, werd dit vroeger iets anders aangepakt. Zo werd het aanbevolen om te beginnen met roken als je wilde afvallen. Met de slogan ‘Reach for a Lucky instead of a sweet’ werd reclame gemaakt om eens wat vaker de longen dan de darmen aan het werk te zetten.

Waarom is dit slecht?

Gelukkig weten veel mensen dat roken kan leiden tot het krijgen van hart- en vaatziekten, kanker, COPD en andere aandoeningen. Misschien is het dus toch verstandiger om dat ene snoepje wél te pakken.

2. Het koekjesdieet. Het klinkt perfect: een onbeperkt aantal koekjes op een dag opeten en daarmee gewicht verliezen. Het dieet is ontwikkeld door een dokter – Sanford Siegel – dus men vertrouwt al snel dat het dan wel gezond zou zijn. De koekjes bestaan uit honger stillende eiwitten. Tevens mag er ’s avonds een diner genuttigd worden. Dit diner moet echter wel standaard bestaan uit kip, kalkoen of vis met een portie groenten.

Waarom is dit slecht?

De resultaten liegen er niet om; je valt wel degelijk af als je enkel op koekjes en kip leeft. Dit komt echter omdat je lang niet je aanbevolen dosis calorieën per dag haalt. Je mist ook een hoop belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen. In principe ben je jezelf aan het ondervoeden; dit dieet kun je beter links laten liggen.

3. Het soepdieet. Soepfanaten opgelet; bij dit dieet mag je enkel soep eten. Je mag er zoveel van eten als je wil en het dieet belooft je om 4 tot 7 kilo af te vallen binnen een week. Op sommige dagen mag je fruit, en op anderen juist helemaal niet. Per dag staat aangegeven wat je mag eten.

Waarom is dit slecht?

Naast dat je vitamines en mineralen te kort komt door het verbod op fruit op enkele dagen, loop je ook belangrijke macrostoffen mis. Het soepdieet is een goed voorbeeld van een crashdieet: met zo min mogelijke voedselinname zo veel mogelijk afvallen. Omdat je lichaam vrijwel geen voedingsstoffen binnen krijgt, gaat je lichaam zichzelf afbreken. Dit begint in je spierweefsel, maar eindigt uiteindelijk na enkele weken in het afbreken van de eigen organen. Wil je nog wat langer en gezonder leven, vermijd deze crashdiëten dan.

4. Het kleidieet. Rens Kroes zweert er al jaren bij: één of twee glaasjes klei per dag naast je normale voeding zou een goede dosis mineralen aan je lichaam toevoegen en giftige stoffen afvoeren. Voorheen zouden we er niet aan denken om klei op te drinken, maar dit klinkt wel gezond. Toch?

Waarom is dit slecht?

Koen Venema (professor van de Universiteit van Maastricht) vindt het kleidieet niet zo onschuldig. Je lichaam zou geen mineralen opnemen uit de klei, maar het zou wel tot een vitaminetekort kunnen leiden. Tevens kan het langdurig innemen van klei schadelijk zijn voor je lichaam. Misschien is het dus beter om klei voortaan als gesteente te laten liggen in plaats van het op te drinken.

Een dieet volg je om gezonder te worden. Afvallen is daarbij vaak gewenst, maar let goed op dat je jezelf niet ondervoed. Raak je in korte tijd erg veel gewicht kwijt of heb je veel honger? Dit kan duiden op ondervoeding. Ondervoeding kan je gezondheid in gevaar brengen en moet dus nooit als streeflijn gezien worden. Bij het volgen van een dieet is het altijd verstandig om eerst je dokter of diëtist te raadplegen.