Ongezonde snacks voorbeeld

Verbeter je ongezonde snackgedrag!

 

We kennen allemaal het gevoel wel: wanneer er snoepjes of andere (niet zo gezonde) snacks in huis liggen, moeten ze ook zo snel mogelijk op ook. Het is nu eenmaal erg verleidelijk om wat te snoepen als je 5 keer per dag langs een gevulde snoep pot loopt. Maar hoe weerhoud je jezelf er dan van om niet meer zoveel te snacken?

De meest simpele en doeltreffende oplossing lijkt wat flauw, maar het werkt echt: haal het niet in huis! Probeer om minder ongezonde snacks te kopen. Natuurlijk zal je drang naar het snacken hiermee niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zorg er daarom voor dat je gezonde snackvarianten in huis hebt.

Met groenten en fruit kun je meer dan je denkt. Zo kun je er (eventueel in combinatie met yoghurt) heerlijke smoothies van maken die gezond zijn én je voor een langere tijd een verzadigd gevoel geven. Cherrytomaatjes of worteltjes zijn ook heerlijk om als snack te eten. De worteltjes kun je samen met bijvoorbeeld paprika en komkommer snijden en in hummus dippen. Geen zin om moeite te doen voor je snack? Een schaaltje kwark is erg gezond en door de grote hoeveelheid proteïnen geeft het je lang een verzadigd gevoel. Hier kun je eventueel ook nog een handje ongezouten noten bij doen. Hartstikke gezond, en bovendien zal je trek binnen no-time verdwijnen.

Is het bijna tijd om aan een van je drie hoofdmaaltijden te beginnen, maar kan je echt niet meer wachten vanwege je honger? Stil je honger niet, maar stel het even uit. Het zou ten slotte zonde zijn als je geen plekje meer over hebt in je maag voor een goede maaltijd. Raar maar waar: een douche of bad nemen helpt meestal om je gedachten even te verzetten en het hongergevoel te laten vervagen. Kun je daarna fris en fruitig je eten aanvallen! Ben jij juist in charge over het avondeten en heb je dus geen tijd om afleiding te zoeken naast het snijden, roeren, bakken en braden? Neem een (sugarfree) kauwgompje! Door de kauwbewegingen en de aanmaak van speeksel kun je je hersenen even voor de gek houden. Je hongergevoel zal net lang genoeg worden uitgesteld zodat je met een gezonde dosis honger je diner kan aanvallen.

Natuurlijk hoef je niet altijd wat te verzinnen op je aandrang om te snacken. Af en toe wat chocolade of een schaaltje chips; daar is natuurlijk niets mis mee! Wanneer je echter baalt van je snackgedrag of wanneer je dagelijks te weinig groenten en/of fruit binnen krijgt, kan het handig zijn om eens wat variatie te introduceren. Resultaat: geen trek meer, én je krijgt voldoende vitamines en mineralen binnen!