Maaltijdbox vergelijken: HelloFresh versus Streekbox

Maaltijdboxen zijn in een korte periode niet meer weg te denken bij veel huishoudens in Nederland. In 2012 zijn de eerste spelers gestart, maar nu zijn er al tientallen aanbieders te vinden. Het is onmogelijk om in een blog alle spelers te vergelijken. Daarom hebben wij gekozen voor de grootste internationale speler van dit moment en de grootste Nederlandse speler die actief zijn in ons land: HelloFresh en Streekbox.

 

In het kort stel ik beide spelers aan je voor. HelloFresh is een internationale speler waar het Duitse beursgenoteerde Rocket internet achter zit. Wellicht bekend van Zalando. HelloFresh heeft in Amsterdam een vestiging voor de activiteiten in de Benelux en wordt vanuit Berlijn aangestuurd, evenals de vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Engeland, Oostenrijk, Amerika en Australië.Streekbox is gestart in 2012. En is samen met HelloFresh één van de oudste maaltijdbox aanbieders in Nederland. Streekbox is begonnen als leverancier van streekproducten uit Het Groene Hart aan huishoudens in de buurt. Na dit succes haalde zij producten uit allerlei streken uit Nederland en was het de eerste lokale speler die in heel Nederland maaltijdboxen ging bezorgen.Ik heb twee boxen laten bezorgen. De meest standaard variant van beide aanbieders. Op deze manier wordt direct duidelijk waar de bedrijven echt verschillen, in plaats van de websites te vergelijken.;

 

Eerste indruk

HelloFresh wordt op zondag geleverd. Handig, want dan kan ik vanaf maandag direct uit het werk gaan koken. De box wordt op tijd geleverd en ziet er aan de buiten kant prima uit. Na het openen zie ik alle ingrediënten, een receptenboekje en een envelopje met reclamemateriaal. Dat laatste komt niet zo sterk over. Ik hoef geen foldermateriaal tussen mijn eten te hebben. Liever ontvang ik dit over de mail, dat scheelt weer papier, wel zo milieuvriendelijk. De inhoud van de box is aardig, beetje mager. Ik heb een tweepersoonsbox. Of de box is te groot ;-), of er wordt minimaal ingekocht. Daar gaan we straks achter komen. Streekbox levert op donderdag, vrijdag en maandag. De zondag nog niet, dus daar kijk ik naar uit. Dus op maandag heb ik de box ontvangen. Keurig op tijd en de overhandiging is wel een cadeautje. In tegenstelling tot de meeste aanbieders krijg ik juist een open box in aparte vorm waar de producten uitspringen. Ook hier een keurig receptenboekje maar geen reclamemateriaal. Het valt op dat er minder in plastic is verpakt en dat er gewoon veel meer producten in zitten. En ook hier heb ik de tweepersoonsvariant. Dat beloofd wat. 

 

Ingrediënten en smaken

Naast de vulling in de beide boxen leg ik alle ingrediënten uit per maaltijd. Wat krijg ik nou voor mijn geld? HelloFresh heeft drie gerechten voor mij: groene curry met kabeljauw, herfststoof van bokbier, risotto van parelgerst. De groene curry bestaat uit 7 ingrediënten. Het ziet er netjes uit, maar wel een overdaad aan plastic. Waarom zit de choisam in plastic bijvoorbeeld? De dag erna eten we herfststoof van bokbier en prei met worst. Het oogt karig, moet ook meer zelf toevoegen, en alsof het gesponsord is (Grolsch bier en worst van Brandt & Levie). De smaken zijn goed (met alle toevoegingen). Ondanks dat de alcohol verdampt, krijgt mijn dochter hier niet van te eten. Het laatste gerecht is wel heel summier qua ingrediënten. Wel knap om hier iets lekkers van te maken, maar het houdt niet over. Het gerecht smaakt tot de helft van mijn bord, dan leunt het gerecht wel sterk op de zelf toegevoegde bouillon en strooikaas. Streekbox pakt meer uit met 10 ingrediënten bij het eerste gerecht. Dat is tagliatelle met mosterdroomsaus. Verse kruiden, vacuüm verpakt waar nodig, maar de munt zit in een los zakje alsof het van de groenteboer komt. Leuk. De herkomst van de producten is uit Nederland, zoals de mosterd uit Zierikzee van Ton’s. De dag erna eten we rode kool-kip quesadilla’s, wederom veel ingrediënten (11) en het oogt kleurrijk. De rode kool is veel te veel, de wraps een beetje supermarkt maar verder weer verse spullen waar de kleur vanaf spat (paprika, tomaat, kruiden). De vegetarische balletjes met aardappelpartjes is een bijzondere afsluiter. De linzen schrikken wat af, maar wat we ermee doen is leuk. Bereidingstijd is wel langer dan in het boekje staat bij dit gerecht. 

 

Conclusie

De boxen in dezelfde week proeven geeft een heel goed beeld waar de overeenkomsten en verschillen zitten. Beide hebben redelijk eenvoudige gerechten en de boxen waren op tijd, compleet en makkelijk te bereiden. HelloFresh scoort beter op gemak. Zakjes zijn afgepast, het meeste is voorverpakt en met het koken wordt er veel bij elkaar gedaan in dezelfde pan. De bereidingstijden zijn niet veel korter dan bij Streekbox. Wel veel plastic en alles is erg afgepast, grote eters hebben te weinig. Ondanks dat Streekbox ook veel gemak biedt, hebben ze veel meer ingrediënten, waardoor ik minder hoef toe te voegen. Waardoor de box eigenlijk – relatief – goedkoper voor mij is. Smaken zijn rijker dan bij HelloFresh, dit komt omdat de individuele producten van Streekbox meer smaak bevatten en puurder overkomen. Je merkt wel dat HelloFresh een internationaal bedrijf is, boekjes, foto’s, verpakkingen ogen doorontwikkeld. Daardoor heb ik wel de indruk dat efficiëntie op de inkoop heel belangrijk is geworden, ten koste van een goed gevulde box en maaltijd.